Wat kan je best drinken?

Wat kan je best drinken?

        De Drankendruppel

 

Net zoals de voedingsdriehoek bestaat er ook een eenvoudig tool om te achterhalen wat je best kan drinken.

 1. Water staat onderaan en is duidelijk de beste keuze.
  Water krijgt een aparte plaats omdat ze op voedingskundig vlak verschilt van andere dranken zoals koffie (bevat cafeïne) en light frisdranken (bevat zoetstoffen).
  Let op! Niet iedereen mag onbeperkt water drinken, dit moet apart besproken worden bij de diëtist(e).
 2. Thee, koffie en infusiedranken
  Leveren, zonder toevoeging van melk of suiker, geen energie en bevatten veel vocht maar water verkiest toch de voorkeur (zie groep 1). Met mate gebruiken is de boodschap!
 3. Soep en fruitsap
  Deze groep bestaat voor 50% uit soep en voor 50% uit fruitsap.
  Alhoewel deze groep belangrijker geacht wordt dan het gebruik van melk, raad ik persoonlijk aan het gebruik van fruitsap te beperken. Ze leveren immers veel suiker aan: 1 glas fruitsap komt overeen met ongeveer 3 sinaasappels en bovendien bevat het niet het belangrijkste onderdeel van fruit, namelijk de vezels. 
  Kies dus eerder voor een groentesoep (zonder verrijking van room, kaas, gehaktballetjes, enzovoort)
 4. Melk + plantaardige alternatieven
  Halfvolle melk geniet de voorkeur boven volle melk. Beiden bevatten evenveel calcium maar volle melk bevat meer vet. Volle melk is enkel aangewezen voor kinderen tot en met 4 jaar of personen die omwille van medische redenen moeten bijkomen in gewicht.
 5. Gesuikerde melkdranken
  Hierin wordt onder andere de gesuikerde drinkyoghurt gerekend.
  Aangezien ze toegevoegde suiker bevatten, dienen ze gemeden te worden.
 6. Ongesuikerde light dranken
  Dit zijn dranken die 99% water bevatten en 1 of meer intensieve zoetstoffen. Aangezien ze nog steeds de drang naar andere zoete voedingsmiddelen versterken, dienen ze beperkt te worden.
 7. Gesuikerde frisdranken
  Deze groep komt nog boven de ongesuikerde light dranken omdat ze toegevoegde suikers bevatten. Zoveel mogelijk vermijden is de boodschap! Je kan ze qua caloriegehalte vergelijken met vloeibare boterhammen. Slechts 1 blikje frisdrank komt al overeen met 2 sneden brood (een extra maaltijd dus)!
 8. Energierijke sportdranken
  Deze dranken bevatten een nog hoger suikergehalte dan de gemiddelde gesuikerde frisdrank. Ze zijn enkel aangewezen bij heel intensieve inspanningen langer dan 1 uur of gemiddelde inspanningen langer dan 1,5u.
 9. Bier, wijn en energiedranken
  Dit is de top van de druppel en wil dus zeggen dat consumptie ervan zoveel mogelijk moet beperkt worden. Onderschat hun caloriewaarde niet. De grootte van het glas geeft niet zozeer het juiste beeld van de caloriewaarde want hoe hoger het alcoholpercentage, hoe meer calorieën het bevat. Zo kan je wel eens bedrogen uitkomen!
Contact

Evelien Vranken

Nieuwstraat 125

3550 Heusden-Zolder

0496/03 33 15

RIZIV-nr: 5-61477-56-701

Maak een afspraak

Openingsuren

 

Maandag: 17:00-19:30

Woensdag: 19:30-22:00