‘Never judge a book by it’s cover’
Nu zal je wel denken: wat wordt hiermee bedoeld? Wat heeft dit met voeding te maken?
Wel tegenwoordig kopen wij alleen maar voedingsmiddelen die er perfect uitzien, de gewenste kleur en de gewenste afmeting. Bijvoorbeeld: appels dienen een mooie vorm te hebben, te glanzen en geen vlekjes. Wortelen dienen de typische vorm van een wortel te hebben die wij in gedachten hebben… Zoniet worden deze producten niet verkocht en eindigen ze op een afvalberg of als diervoeder. Dit is maar liefst 1/3 van alle voedsel dat geproduceerd wordt!! Zonde toch? Enkele mensen plaatsten hier hun schouders onder en kwamen met initiatieven om deze “lelijkerds” te redden en minder voedsel te verspillen.
Opvallend: niet alleen vanuit de winkel wordt er veel weg gegooid, een groot deel van de voedselverspilling vindt tevens bij ons eigen thuis plaats. Door de stijging van de inkomens besteden we verhoudingsgewijs minder aan voedsel. Het doet minder pijn om overtollig voedsel weg te gooien.
Superfood?
Wees toch niet te kieskeurig want uit bepaalde onderzoeken zou blijken dat er achter deze speciale groenten en fruit wel een superfood zou kunnen schuilgaan. Heel wat misvormde exemplaren zouden meer gezonde voedingsstoffen bevatten -> meer littekens op een vrucht duidt op een sterk exemplaar: het heeft harder moeten vechten om te groeien en te overleven. Bijvoorbeeld: stress bepaalt mee de vorm en smaak van een appel. Wanneer we zulke appels eten krijgen we niet alleen meer gezonde voedingsstoffen binnen maar activeren we ook onze eigen beschermingsmechanismen.
Welke initiatieven werden reeds genomen waar wij ook aan kunnen deelnemen?
- Het gekke groentenpakket (Delhaize), sinds kort beschikbaar in alle Belgische Delhaize winkels.
- Buitenbeentjes (Albert Heijn) -> op de website vind je ook enkele recepten terug.
Hiervoor werken ze samen met een leverancier die misvormde groenten ophaalt bij boeren. Deze worden tussen april en september tegen een lagere prijs verkocht dan hun mooiere soortgenoten. De samenstelling van de pakketten varieert naargelang het aanbod en het seizoen maar ze bevatten enkel Belgische groenten met een hoek af.
Op deze manier wordt er minder voedsel verspilt EN bovendien win je er als consument ook bij door de goedkopere prijs. Waarom zouden we dit dan niet doen? Wie weet komt er binnenkort voor fruit een gelijkaardig initiatief. Laat de vorm dus niet aan je hart komen en geniet van deze "sterke" voedingsmiddelen.
Rond de grote steden bestaan al enkele mooie pop-up’s met restjes.
Zo ontwikkelde Rekub een gratis app waarmee je kan checken welke handelaar in jouw buurt voeding in de aanbieding heeft die de houdbaarheidsdatum bijna overschrijdt. Die kan je meestal met een fikse korting redden van de vuilnisbak. Jammer genoeg bestaat Rekub nog niet in de provincie Limburg. Dit kan in de toekomst wel veranderen, download de app alvast op je smartphone of tablet.
Ga zelf thuis aan de slag
Zo organiseert de KVLV lessen over onder andere:
- Koken met minder voor de hand liggende ingrediënten zoals stengels, schillen, bladeren, nerven
- Fermenteren
- Met schaarse middelen een zo voedzaam mogelijke maaltijd in elkaar flansen
- Koken met restjes
Enkele recepten:
Kliekjessoep:
Hou een week lang de blaadjes en steeltjes bij van de groenten die je bereid (bloemkool, peterselie, postelein,…) en bewaar ze in de koelkast in een grote plastic pot. Voeg eventueel een aardappel, wat spruitjes of een ander overschotje toe en kook tot soep.
Groentespread:
Groenterestjes kan je ook verwerken tot broodbeleg. Meng broccolistammen, erwtjes of andere zachte soorten met wat yoghurt of kaas tot smeuïg beleg. Breng op smaak met kruiden.
Fijnproeversbord:
Heb je vaak kleine restjes? Vries ze in. Zodra je een bakje vol hebt, kan je ze opnieuw bereiden tot een bord vol lekkere hapjes en een avond zonder koken.