Goed weer betekent vaak BBQ!

Goed weer betekent vaak: BBQ!!!

Vis op de BBQ

Welke vis is lekker op de BBQ?

  • Kies voor een stevige vis zoals: zalm, makreel, zeeduivel, … Je kan ze meteen op de grill roosteren en ze vallen niet zo vlug uit elkaar. Je kan er ook een brochette van maken.
  • Schaal-en schelpdieren kunnen eveneens op de BBQ gelegd worden. Diepvriesvis dien je eerst volledig te ontdooien.

 

Hoelang moet je vis garen op de BBQ?

  • Een aantal minuten grillen langs beide zeiden volstaat.
  • Als de vis nog vast gekleefd zit aan het rooster, is hij nog niet klaar.
  • Het vlees van de vis mag zeker niet doorzichtig zijn.
  • Prik met een spies in het dikste deel van de vis, glijdt de spies er gemakkelijk door dan is de vis klaar!

 

Maak ook eens vis in papillot op de BBQ:

  • Scheur een groot stuk aluminiumfolie af en smeer de glanzende zijde tot enkele centimeters van de rand in met olie.
  • Leg het stuk vis in het midden samen met fijngesneden groenten of aardappelen, kruiden, citroen, peper en beetje zout.
  • Vouw daarna de randen van de papillot goed dicht. Zo blijft de stoom goed binnenin.
  • Leg de papillot op het BBQ-rooster en laat 10-15 minuten garen, volgens de dikte van de vis.

Maak de vispapillot op voorhand klaar, bewaar ze in de koelkast tot je ze gaat bakken. Zo trekt de smaak er meer in.

 

Wat met groenten?

  • Probeer ook eens groenten te grillen, maak er eventueel spiesjes van. Bijvoorbeeld: schijfjes of repen aubergine, courgette, paprika, ui, paddenstoel, tomaat, … lichtjes insmeren met een zachte of pittig, gekruide olie.
  • De meeste groenten zijn snel klaar, verlies ze niet uit het oog.
  • Je kan de groenten ook poffen in de kolen. Doe de groenten met wat peper en zout in een stukje aluminiumfolie en leg ze op de gloeiende kolen. Draai wel tijdig om, anders verbranden ze. Voorbeelden: paprika, wortelen, courgette, aubergine.
  • Gebruik een ruim assortiment rauwkost en geef ze een extra toets met frisse zomerkruiden. Bijvoorbeeld: sla met citroenmelisse, postelein of bonenkruid, tomaten met munt, dragon of bieslook, komkommer met basilicum of dille en wortelen met kervel of peterselie.
  • Werk af met een handje noten, geroosterde broodkorstjes en gedroogd of vers fruit.

 

Wat met vleesvervangers?

  • Tofu en seitan: gekruid of gemarineerd is ideaal voor brochettes of in papillot.
  • Quornblokjes: heel lekker in papillot. Maak ze klaar volgens eigen smaak.
  • Vegetarische burgers: kunnen eveneens geroosterd worden: leg ze op een aluminiumfolie, in een aluminiumbakje of gebruik een plancha.

 

Contact

Evelien Vranken

Nieuwstraat 125

3550 Heusden-Zolder

0496/03 33 15

RIZIV-nr: 5-61477-56-701

Maak een afspraak

Openingsuren

Maandag: gesloten

Dinsdag: 16:30-19:00

Woensdag: gesloten

Donderdag: 18:30-21:30

Vrijdag: enkel voor kotstudenten

Zaterdag: gesloten

Zondag: gesloten