Eieren versus een te hoge cholesterol

Eieren versus een te hoge cholesterol

Wat is cholesterol?

Het lichaam heeft cholesterol nodig voor onder andere bepaalde fysiologische functies (aanmaak hormonen, vitamine D en galzuren) uit te voeren.
Het lichaam maakt zelf cholesterol aan maar daarnaast komt cholesterol ook voor in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong.
Andere stoffen in de voeding die het cholesterolgehalte in het bloed beïnvloeden zijn: verzadigde vetzuren, transvetzuren en voedingsvezels.

In vorige onderzoeken werd veel rekening gehouden met het cholesterolgehalte in de voeding zelf (eidooier, orgaanvlees, schaal- en schelpdieren). Uit recent onderzoek is echter gebleken dat het niet zozeer draait om het hoge cholesteralgehalte in het voedingsmiddel maar wel om het gehalte aan verzadigde vetzuren en transvetzuren.
Zij zouden veel meer van invloed zijn op het cholesterolgehalte in het bloed.

Een ei biedt meer dan alleen cholesterol!

Een ei brengt niet minder dan 9 essentiële voedingsstoffen aan (hoogwaardige eiwitten, ijzer, zink, selenium, fosfor en vitaminen A, D, B2 en B12) voor amper 90kcal.

  • Ze bevatten voedingscomponenten die mogelijk het risico op hart-en vaatziekten helpen verlagen.
  • Ze dragen bij tot een meer verzadigd gevoel door het hoge eiwitgehalte.
    --> Af en toe eens een eitje bij het ontbijt in plaats van een ander hartig of zoet beleg kan op die manier de calorie-inname en het gewicht helpen in de hand te houden.

Hoeveel eieren mogen we nu dan eten?

Dagelijks een ei eten zou geen verhoogd risico op hart- en vaatziekten bij gezonde personen inhouden.
Voor personen met diabetes en met een familiale hypercholesterolemie wordt een consumptie van niet meer dan 3 eieren (eidooiers) per week aanbevolen. Bijkomend onderzoek is nog nodig in deze populatiegroep.
Natuurlijk is het nodig om naast deze aanbevelingen ook evenwichtig en gevarieerd te eten om het risico op hart- en vaataandoeningen niet te verhogen.
Let er ook op hoe je de eieren klaarmaakt: gecombineerd met groenten (zoals een groenteomelet) en volkorenbrood of aardappelen is altijd een betere keuze dan gebakken met spek, worstjes, veel zout en opgediend met toastbrood en boter.
Troeven van een ei:

  • Ze bevatten veel belangrijke voedingsstoffen.
  • Ze zijn lekker, goedkoop, gemakkelijk en snel te bereiden
  • Je kan ze ongeveer 3 weken bewaren in de frigo.

 

Conclusie: een ei past prima in een gezonde voeding.

Contact

Evelien Vranken

Nieuwstraat 125

3550 Heusden-Zolder

0496/03 33 15

RIZIV-nr: 5-61477-56-701

Maak een afspraak

Openingsuren

 

Maandag: 17:00-19:30

Woensdag: 19:30-22:00